Meerdaagse cursus (middag en avond)
‘Functioneel specificeren in de B&U-sector’
* dé cursus over het opstellen v/d vraagspecificatie bij UAVgc-2005 contracten*
Inleiding
Op diverse verzoeken uit de markt, onder meer van bestekschrijvers, organiseert Aspectibus een meerdaagse cursus over het opstellen van de vraagspecificatie bij UAVgc contracten.
Steeds vaker worden door opdrachtgevers in de B&U-sector geïntegreerde contracten gehanteerd. In deze contractvorm wordt een deel of het gehele ontwerp, de realisatie en desgewenst het meerjarig onderhoud in één overeenkomst gebundeld. De UAVgc-2005 zijn hierbij meestal de aangehaalde standaardvoorwaarden. Het opstellen en werken met geïntegreerde contracten op basis van de UAVgc-2005 vergt een geheel andere werkwijze dan bij klassieke contracten. Dit geldt voor opdrachtgever, adviseurs en uitvoerende partijen.
Technische specificaties (outputspecificaties) maken een wezenlijk onderdeel uit van een bouwcontract. De technische specificaties bij een geïntegreerd contract op basis van de UAVgc-2005 zijn vervat is de zogenaamde vraagspecificatie met bijbehorende annexen. In deze vraagspecificatie worden eisen opgenomen aangaande het product (het werk/voorwerk van de opdracht) en het proces (voortbrengings- en realisatieproces) van het werk. De bijlagen ofwel de annexen maken de vraagspecificatie compleet.
Functioneel specificeren is het vastleggen van de gewenste functionele en prestatie-eisen, waarbij de oplossing niet of zo min mogelijk wordt aangegeven. Dit wordt ook wel het ‘prestatiebeginsel’ genoemd of ‘oplossingsvrije specificeren’. Het maken van een goede eenduidige vraagspecificatie voor een geïntegreerd contract in de B&U-sector is een complexe bezigheid. Zo is niet enkel de functie van belang maar ook het aspect vormgeving.
Om u wegwijs hierin te maken, wordt deze driedaagse cursus georganiseerd. Tijdens deze cursus raakt u volledig vertrouwd met het hiervoor genoemde.
Doelgroep
De cursus is bestemd voor:
Toelatingsvoorwaarden
Deelnemers dienen minimaal te beschikken over HBO werk- en denkniveau in de woning- en utiliteitsbouwsector en over enige mate van praktijkkennis. Indien men hieraan niet kan voldoen kan men tot de cursus worden toegelaten in overleg met de begeleider cursisten. Een “goede” beheersing van de Nederlandse taal is vereist.
Leerdoel
Na het volgen van de cursus wordt de cursist geacht:
Studielast
Naast de aanwezigheid van de cursist bij de 3 lesdagen dient men rekening te houden met een te overzien beperkt aantal uren zelfstudie per les.
Cursusmateriaal
De cursisten krijgen een digitale syllabus met daarin “opgenomen” ondermeer de presentaties van de docenten. In de syllabus zal, naast naslagmateriaal, tevens literatuur- en websitelijsten e.d. “opgenomen” zijn. Dit alles kan na afloop van de cursus uitstekend dienst doen als naslagwerk.
Werkwijze
Bij deze cursus streven we naar een diversiteit aan werkvormen. De lessen worden gegeven door een tal van (gast)docenten. Afhankelijk van het onderwerp is de taak van de docent afwisselend instruerend en begeleidend. Zo wordt bijvoorbeeld in kleine groepjes gewerkt aan oefeningen uit de dagelijkse beroepspraktijk. Inbreng vanuit de eigen praktijk van de cursisten staat hierin centraal. De oefeningen worden klassikaal besproken. De theorie is ondersteunend aan deze oefeningen. Deze cursus is er op gericht het geleerde in de dagelijkse praktijk toe te kunnen passen. De cursisten dienen over een grote mate van zelfstandigheid te beschikken door buiten de les om opdrachten te maken die tijdens de daaropvolgende lessen worden besproken. Met name juridische zaken zullen worden geoefend door middel van een aantal casussen. Ter ondersteuning wordt gebruik gemaakt van diverse presentatiemiddelen. De lesblokken bestaan uit een afwisselend programma van theorieoverdracht met behandeling van praktijkvoorbeelden en uitvoering van oefeningen. Leren door te doen is het motto! De nadruk moet liggen op interactieve werkvormen door gebruik te maken van door cursisten ingebrachte probleemstellingen. De cursisten worden begeleid door de begeleider cursisten.
Afsluiting
Deelnemers die de cursus hebben bijgewoond en regelmatig huiswerk hebben gemaakt, ontvangen na afloop een certificaat. Continu zal de cursus worden geëvalueerd doordat aan de cursist zal worden gevraagd een evaluatieformulier in te vullen.
Programma/inhoud
Tijdens de cursus worden vrijwel alle relevante onderwerpen behandeld. Het programma is:
Dag 1
Middag van 13.30 tot 17.00 uur:
“De geïntegreerde samenwerking versus de gecoördineerde samenwerking, oftewel de UAVgc-2005 (vraagspecificatie, annexen, de Model Basis Overeenkomst) versus de UAV 2012 (klassiek bestek (werkbeschrijving, bijlagen, hoofdstuk 00)”, door ing. H.H.M. (Henny) Miltenburg, bestekdeskundige;
Avond van 18.00 tot 19.40 uur:
“Afstudeeronderzoek functioneel specificeren”, door ir G.J.M. (Glenn) van Steeg als masterstudent CME op de Technische Universiteit Eindhoven, thans junior Project Manager bij Aiber;
Avond van 19.50 tot 21.30 uur:
"Esthetische kwaliteit specificeren”, door ir. A.W.J. (Ad) Franssen en ing. H.H.M. (Henny) Miltenburg, bestekdeskundige;
Dag 2
Middag van 13.30 tot 17.00 uur:
“Systems engineering”, door Martijn Ottenhof, Royal HaskoningDHV;
Avond van 18.00 tot 21.30 uur
"BIM, een andere manier van werken", door Dik Spekkink, Spekkink C&R (Consultancy & Research).
Dag 3
Middag van 13.30 tot 17.00 uur:
“Het maken van een vraagspecificatie”, door PM en ing. H.H.M. (Henny) Miltenburg, bestekdeskundige.
Avond van 18.00 tot 21.30 uur:
“Het maken van een vraagspecificatie”, door PM en ing. H.H.M. (Henny) Miltenburg, bestekdeskundige.
Docenten
De docenten die aan de cursus verbonden zijn, hebben een brede kennis van hun specifieke vakgebied. Dagelijks worden zij geconfronteerd met het in de cursus behandelde. De docenten zijn:
ir. A.W.J. (Ad) Franssen;
Martijn Ottenhof, Royal HaskoningDHV;
Dik Spekkink, Spekkink C&R (Consultancy & Research);
Begeleider cursisten
Groepsgrootte
Elke groep bestaat uit maximaal 10 deelnemers, waarbij wordt gestreefd naar een cursusgroep met diverse achtergronden, zodat men van elkaar kan leren hetgeen een wezenlijk onderdeel van de kennisoverdracht vormt!
Duur
De cursus duurt 3 lesdagen. Een lesdag is verdeeld in vier lesblokken van 100 minuten en duurt van 13.30 tot 21.30 uur met de nodige koffie- en theepauzes. Tussen 17.00 en 18.00 uur zal een diner worden verzorgd.
Plaats en data
De cursus wordt gehouden in het BusinessCenter Prins, locatie Prins Willem-Alexanderlaan 705 te Apeldoorn. De lesdata zijn:
Cursuskosten
De kosten voor deze cursus zijn € 1.189,-- per cursist (prijsstelling 2020), excl. BTW. Dit is inclusief koffie/thee, diners, digitale syllabus, overig studiemateriaal zoals de UAV-gc 2005 light, individuele telefonische en elektronische (e-mail) begeleiding. Op de cursus zijn de "Algemene Voorwaarden Aspectibus" van toepassing.
Korting
Naast een algemene staffelkorting is er een specifieke BNB-kortingsactie van 20%. Kortingen mogen worden gecombineerd.
Aanmelding
Inschrijving voor een cursus gebeurt in volgorde van binnenkomst van de aanmeldingen.
Vervolg(cursus) mogelijkheden
Er zijn diverse vervolgcursus mogelijkheden. Het complete overzicht staat op de websitewww.aspectibus.nl.
Regeling Permanente Beroepsontwikkeling
Deze cursus is:
Erkenning
Deze cursus is erkend door:
Meer informatie
Meer informatie over deze cursus is verkrijgbaar bij Aspectibus, telefoon 0651668875. Op de website www.aspectibus.nl is tevens de meest actuele informatie over het cursusaanbod beschikbaar.